Logo

DVD

DVD er en av tidenes største suksesser innen elektronikk. Ingen andre formater har hatt like rask uvikling. Bare på noen få år har dette systemet omtrent blitt allemannseie. I denne guide får du alle detaljer om DVD systemet og du får gode tips om hva du bør se etter når du skal handle DVD spiller eller DVD opptaker.

DVD er en forkortelse for Digital Versatile Disc eller som noen sier, Digital Video Disc. DVD - platen har samme størrelse som en CD-plate, og som navnet tilsier lagres både bilde og lydinformasjonen digitalt inn på platen.

Sent i 1994 begynte arbeidet med å utarbeide en standard for digital video disc. En rekke selskaper jobbet med forskjellige systemer. I desember 1994 foreslo Sony og Philips MMCD standarden, og i januar 1995 foreslo syv selskaper SD standarden. De syv selskapene var Pioneer, Toshiba, Matsushita Electric, Hitatchi, MCA Inc, Thomson Consumer Electronics og Time Warner Inc. I August 1994 hadde syv av de største filmselskapene i Hollywood gitt sine krav for et nytt format. Kravene var:

  • Mulighet til å lagre minst 135 minutter med film
  • Bedre bildekvalitet enn LaserDisc
  • 5.1 kanals surround lyd
  • Mulighet for 3 - 5 språk
  • Samme størrelse som CD

Etter å ha tatt hensyn til kravene fra Hollywood, bestemte elektronikk selskapene seg for å slå sammen MMCD og SD. De tok det beste fra hver standard. 15. September 1995 ble standarden for DVD bestemt.

Selv om DVD-platen har tilsynelatende samme utseende som CD-platen, er det store forskjeller. Ved hjelp av ny teknologi har man kunnet øke lagringskapasiteten dramatisk på den nye optiske platen.

En DVD plate kan lagre over 10 ganger så mye som en CD-plate. Den høye lagringskapasiteten skyldes at DVD-systemet har tatt i bruk en laserstråle med kortere bølgelengde for å lese informasjonen. Dette gjør igjen at man kan legge informasjonen tettere på platen.

De 4.7 Gbyte det er plass til på en side, på en enkel DVD - plate, er nok til 133 minutter med film , dubbing i 8 språk, teksting på 32 språk og digital 5.1 surround lyd.

Dette er nok til å dekke behovet til over 90% av filmene som finnes på markedet.

For filmer som er lengre enn det er plass til, er det utviklet en teknikk hvor man legger informasjonen i 2 lag (dual layer) slik at man dobler informasjons - mengden på platen. Man kan også lage dobbeltsidige plater hvor man maksimalt kan få over 8 timers avspillingstid.

I tillegg til filmbruk, så blir DVD brukt som lagringsformat for data. Fordelen er mye større lagringsplass enn CD-ROM.

DVD har veldig mange muligheter. Det kan gis ut utgivelser som gjør at man kan velge kameravinkel (mye brukt på erotiske filmer), hvordan filmer skal slutte, hvilke type sensurering filmen skal vises med. Men denne funksjonen er lite brukt. Det kan også gis ut utgivelser hvor man kan velge hvilket format filmen skal vises i, f. eks letterbox, widescreen, eller vanlig 4:3 format.

I tillegg er ikke DVD utsatt for slitasje under avspillinger eller sårbar for magnetiske felt slik som videobånd.

Valg av lyd, undertekster, og kapitler gjøres i menyen til hver enkel film . På denne siden ser du bilder fra menyen til Terminator 2- Jugment Day..

Annonse