Logo

Kjøpetips

Vi vil i den siste delen av guiden prøve å komme med tips og råd til deg som skal investere i ny TV. Da det kun er flatskjermer igjen i markedet er det disse vi gir tips om.

HD-ready, Full-HD eller 4K

Alle apparater i salg i dag har Full-HD oppløsning, HD-ready oppløsning eller 4K oppløsning. Hvis man sammenligner med hvilke HDTV formater som finnes og oppløsningen til disse vil man se at man får ganske mye teoretisk tap av oppløsning/detaljer på enkelte typer skjermer som tilfredstiller standarden. Tabellen nedenfor viser hvor mye oppløsning som går tapt på de vanligste skjermoppløsningene.

Oppløsning skjerm Tap 720p Tap 1080i/p
852 x 480 55% 80%
1024 x 720 20% 64%
1024 x 768 20% 62%
1280 x 768 0% 53%
1366 x 768 0% 49%

Av tabellen ser man ganske klart at selv en "HDTV" oppløst plasmaskjerm med 1024 x 768 punkters oppløsning teoretisk mister mye av detaljene ved 1080i/p. Selv skjermer med 1366 x 768 pixler oppløsning som var den vanligste oppløsningen tidligere en god del oppløsning.

De siste årene har de fleste nye apparater blitt lansert med Full-HD oppløsning på 1920 x 1080 pixler. De fleste nye LCD apparater fra 37" og oppover er nå skjermer med denne oppløsningen. Full-HD oppløsning er tilgjengelig fra Satelitt, Kabel-TV og Blu-Ray. I praksis viser det seg at de er veldig vanskelig å se forskjell på HD-ready og såkalte Full-HD flatskjermer med normal sitteavstand. Andre parametre er langt viktigere for bildekvaliteten enn selve oppløsningen.

De første 4K apparatene ble lansert på markedet i 2013 og det finnes nå et lite utvalg i salg. Foreløpig (januar 2014) er det ikke definert en endelig 4K standard noe som gjør at kjøp av slike apparater er usikkert i forhold til fremtidsstøtte. Vi anbefaler at du avventer litt til at de forskjellige standardene er satt før du investerer i en 4K TV hvis 4K støtte for deg er viktig.

Plasma VS LCD

For deg som ønsker deg ny TV i størrelsen 42 og oppover har du valgene mellom LCD og plasma. I størrelser under 42" har du kun mulighet å velge LCD-apparater da de minste plasma som selges er 42". Skal du ha en størrelse hvor begge er tilgjengelig så er ofte spørsmålet om hva som er best? Vi skal prøve å gi deg svaret gjennom å sammenligne noen aspekter:

Oppløsning/skarphet
I all hovedsak finnes det bare noen få plasma apparater som ikke har Full-HD oppløsning, mens alle LCD apparater i størrelsen 42" og oppover er Full-HD. Dermed er det ingen grunn til å velge den ene teknologien over den andre når det gjelder oppløsning. Plasma apparater uten Full-HD oppløsning er ofte svært mye TV for pengene og ligger som regel ikke etter på bildekvalitet mot LCD-apparater i samme prisklasse.

Kontrast/sortnivå
Kontrast/sortnivået har blitt kraftig forbedret de siste årene. De beste apparatene har så høy kontrast/lavt sortnivå at det er vanskelig å måle dette uten svært dyrt utstyr. Men fortsatt er det slik at plasma teknologien har et forsprang over LCD her grunnet måten plasma fungerer. Nye LCD apparater med LED baklys har tatt inn en del inn på forspranget til plasma, men ser du mye film under dempet belysning er plasma som regel å foretrekke.

TV titting på dagtid
Ser du mye TV på dagtid, eller i mye lys så vil plasma apparatene ofte reflektere lyset grunnet sin glassflate i skjermen. Dette reduserer den opplevde bildekvaliteten da det oppfattete sortnivået blir dårligere. Mange LCD skjermer reflekterer ikke lyset på denne måten og vil dermed gi et bedre bilde i sterkt opplyste rom og i dagslys. Noen LCD-skjermer har innført et glassaktig overflate som gir minst like mye reflekser som plasmaskjermer. Det er verdt å legge mere til at det er meget stor forskjell på plasma skjermer når det gjelder denne egenskapen. De beste plasmaskjermene har et filter i panelet som reduserer reflekser betraktelig.

Synsvinkel
Selv om produsentene av LCD skjermene ofte oppgir 160-170 graders synsvinkel noe som er omtrent det samme som plasmaprodusentene oppgir, så har de fleste LCD en lang vei å gå før de kan nærme seg plasma. Pga av at man gjennomlyser LCD panelene så skal det ikke så mye forandring av synsvinkelen før at farge og lysgjengivelsen forandres, men på Plasma kan man bevege seg fritt uten at dette er tilfelle. Bildene nedenfor viser bilder tatt av "Magasinet Hjemmekino" under tester som viser forskjeller mellom LCD og plasma på disse områdene.

Samsung LED skjerm sett rett forfra

Samsung LED skjerm sett med 45 graders vinkel. Fra den vinkelen taper man mye av fargene og sortnivået blir mye dårligere.

Pioneer plasmaskjerm sett rett forfra

Pioneer plasma sett med 45 graders vinkel. Samme gode bildekvalitet.

Design
Både plasma og LCD skjermene har blitt slankere og tynnere de siste årene, mens LCD apparater med kantmonterte LED lamper fås nå i dyper under 8mm må man som regel opp i 30mm på plasma skjermer.

Innbrenning
Innbrenning kan oppstå allerede etter 15 minutter på en Plasma TV, men som regel er det mulig å slette dette med å kjøre på et grått bilde eller via en egne funksjoner innebygd i apparatene. Dagens modeller av plasma har svært lite problemer med dette og et svært lite fåtall av plasmaeiere merke noe til dette. LCD apparaten har ingen slik problematikk.

Levetid
Plasmaprodusentene opererer med ca 30.000-60.000 timer før fosforbeleget er redusert med 50%. I realiteten begynner nok bildekvalitetn å bli såpass dårlig når 30-40.000 timer er passert at mange vil vurdere å bytte apparatene. LCD apparatene har ikke denne slitasjen under bruk og produsentene opperer med en levtid på 50-75.000 timer før lysstoffrøret i skjermen slutter å virke. På den annen side vil det nok oppstå andre feil på apparatene før denne tid noe som kan føre til raskere bytte.

Strømforbruk
I de fleste tilfeller kan man si at LCD apparater trekker mindre strøm enn tilsvarende store plasma apparater. Men dette gjelder ikke alle plasmaapparater. Pioneer sine apparater trekker mindre enn de fleste LCD skjermer. Et annet moment er at strømforbruker til en Plasma varierer med lyset i bildet, mens de fleste LCD skjermer har et baklys som står på konstant uansett bilde. Dermed trekker de like mye strøm hele tiden. Se bildene til høyre for eks. Her vises en LCD og 2 stk plasma og strømforbruker på to forskjellige bilder. Vi anbefaler deg derfor å sjekke strømforbruker på det aktuelle apparatet hvis dette er viktig for deg.

TV-spill og PC bruk
PGA av innbrenningsproblematikken på plasma og den høye oppløsningen på LCD skjermer er LCD skjermene bedre egnet til slikt bruk. I tillegg vil bildebehandlingen i skjermen gjøre sitt til at bildet vil være noe forsinket i forhold til hva spillmaskinen sender ut. Dette kan vanskeligjøre spilling av hurtige spill som f. eks bilspill. En delvis løsning kan være å bruke progressiv scan fra spillmaskin som reduserer denne forsinkelsen.

Bevegelse
Selv om utviklingen av LCD display har hatt en rykende utvikling de siste årene, kan man ikke se bort ifra at etterslep ,ved raske bevegelser, fortsatt er et problem med LCD. Plasma apparatene har ikke slike problemer. Det man også må være klar over at selve bildebehandlingen kan føre til noe etterslep.

Konkluksjon
Hvis bildekvalitet er viktigst gir plasma-TV det beste bildet. Plasma apparatene med sitt gode kontrastnivå og fargegjengivelse, sammens med sin gode responstid gjør plasma til førstevalget for hjemmekinoen. Er TV titting på dagtid i sterkt lys så kan LCD være det beste valget. Utviklingen av skjermer går svært rask og allerde i løpet av ett år kan det være stor forskjell på egeneskapene til LCD.

Hvilke merker og modeller er best?

Det finnes et utall av merker og modeller som alle skryter på seg utmerket billedkvalitet, men hvilket av dem gir mest valuta for pengene. Dette er ikke noe enkelt svar å gi. En rekke magasiner og nettmagasiner tester hundrevis av modeller hvert år. En oversikt over TV testene finner du her. Generelt så får man god kvalitet hvis man satser på en av de annerkjente produsentene. Vi anbefaler å starte jakten på din neste TV i vår store produktdatabase.

Annonse