Det finnes massevis av DVD spillere og opptakere på markedet med forskjellige funksjoner. I siste del av guiden vil vi forklare hva du må se etter og hva de forskjellige funksjonene betyr for deg.
De første spillerne kom på markedet i Japan i november 1996, på markedet i USA i mars 1997 og på markedet i Norge vinteren 1997/1998. Salget av spillere har vært sterkt økende hele tiden og i 2004 ble det solgt hele 512.000 DVD spillere i Norge. Total er det solgt ca 1.250.000 spillere siden 1998. I tillegg kommer alle TV-spill og datamaskiner som spiller DVD.
Man får nå DVD spillere fra 300 kr til over 25.000. Men hva er forskjellene på disse og hva rettferdiggjør den store prisforskjellene.
Bildefunksjoner
De første DVD spillerne hadde 8- og 9-bits video DAC (Digital to Analog Converter), men nå har alle nyere maskiner minst 10-bits konvertering, som gir et bedre bilde med større spenn i farger og lys. Det finnes også modeller med 12,13 og 14 bits video DAC som gir en enda bedre bildegjengivelse. Antal bits sier noe om hvor mange bits den DAC'en jobber med, mens MHz sier noe om hvor stor oversampling den tilbyr. 27 Mhz er den den orginale frekvensen som ligger lagret på DVD platene og 54Mhz vil da si 2 x oversampling. Det man bør være oppmerksom på er at høyere spesifisert DAC ikke nødvendigvis gir bedre bilde. DAC'en blir ikke brukt ved digital tilkobling via DVI eller HDMI.
Progressiv DVD avspilling tilbys av de fleste nye DVD spiller. Dette kan bety store forbedringer i billedkvaliteten på TV apparater og projektorer som støtter dette. For å kunne tilby progressiv visning må spillerne være utstyrt med en videoprosessor som gjør som signalet fra linjeflettet signal til progressivt. Den mest kjente videoprosessoren er faroudja DCDi, men det fins en rekke andre også som er i bruk. Les alt i vår progressiv scan guide.
En del spillere med digital videoutgang (DVI,HDMI) tilbyr oppskalering fra orginal PAL eller NTSC oppløsning til HDTV oppløsning. Dette kan gi et bedre bilde på høyoppløste TV apparater og projektorer såfremst denne oppskaleringen er av en bedre kvalitet enn den interne i projektor/tv.
DVD-bildet er stort sett støyfritt, men det er noen av produsentene som har utstyrt sine spillere med kretser for å fjerne støy fra bildet. Denne funksjonen kalles DNR for Digital Noise Reduction. Spesielt på eldre utgivelser kan slike funksjoner gi et langt bedre bilde.
Skarphets kontrollfinner du også på en del av spillerne. Dette kan være kjekt hvis man ønsker skarpere bilder.
Noen spillere har også Zoom funksjon som gjør det mulig å zoome inn på enkelte deler av bildet.
Lydfunksjoner
I dag har alle DVD spillere mulighet for avspilling av film med Dolby Digital, DTS eller MPEG surroundlyd. For å få gjengitt denne lyden må spilleren kobles til en hjemmekinoforsterker/dekoder ved hjelp av en digital kabel. (optisk, koaksial eller HDMI) Man kan også overføre lyd via analoge utganger, men man vil da kun få overført stereosignalet.
Det finnes også spillere på markedet med innebygd dekoding av Dolby Digital AC3, DTS og MPEG flerkanals - lyd. Da trenger du kun en forsterker med innganger for 5.1 lyd for å gjengi denne lyden.
Alle DVD - spillerne på markedet kan spille av vanlige CD - plater. Derfor har salget av vanlige CD spillere stupt og de fleste store kjedene tilbyr ikke dette lenger. De aller fleste spillere takler også CD-R og CD-RW.
Det er blitt svært vanlig å utstyre spillerene med mulighet for avspilling av MP3 filer. Det betyr at du kan brenne inn timevis av musikk på en enkelt CD-plate. Microsofts eget musikkformat, WMA, støttes også av en del modeller.
De første DVD spillerne som spiller DVD-Audio kom i begynnelsen av 2001 og Sony kom med sin første DVD spiller som spiller SACD plater høsten 2000. I den senere tid har det også kommet spillere som takler både SACD og DVD-Audio. Disse er utstyrt analoge 5.1 utganger for overføring til hjemmekinoforsterker/prosessor. Noen har også ilink/firewire utgang for digital overføring av SACD/DVD-Audio til forsterker/prosessor.
Avspillingsfunksjoner
DVD spillerne har spesialfunksjoner for avspilling, frysing av bilde, bilde for bilde, slow motion og hurtigspoling. Resume funksjon som husker hvor du var når du sist stoppet filmen er også kjekt å ha.
Skal du spille dine brente CD plater på spilleren må du også sjekke om at spilleren takler det.
Uansett merke eller modell bør du anskaffe deg en spiller som kan spille av alle soner. Utvalget av sone 2 filmer er fremdeles mye dårligere enn sone 1 og, sjansene for at utvalget på sone 2 noen gang skal bli like stor som sone 1 er svært liten. Noen modifiserte spillere har også utkoblet Macrovision kopibeskyttelse som hindrer kopiering til f.eks. video.
Noen europeiske spillere har mulighet for å konvertere filmer kodet i det amerikanske tv-systemet NTSC til det europeiske PAL-systemet. Dette har betydning dersom spilleren er modifisert til å spille filmer kodet for sone 1 (USA/Canada), som alle er laget i NTSC. Ikke alle TV-apparater solgt i Norge kan håndtere NTSC-signaler (ofte vises NTSC i svart/hvitt), og da er det en fordel om spilleren kan gjøre om NTSC til PAL. Denne funksjonen kalles ofte PAL60 avspilling.
Tilkoblinger
Det kan være en rekke forskjellige tilkoblinger på en DVD-spiller/DVD-opptakere. De mest vanlige tilkoblingene er:
- SCART kontakt - For tilkobling til TV apparat. Overfører både lyd og bilde.
- S-Video kontakt - For tilkobling til TV, projektor, AV forsterker.
- Audio utgang - For analog lydtilkobling til TV eller AV forsterker.
- 5.1 utgang - For analog 5.1 lydtilkobling til AV forsterker.
- Optisk/Koaksial utgang - For digital lydtilkobling til AV forsterker.
- Kompositt utgang - For bildetilkobling til TV, projektor eller AV forsterker.
- Komponent utgang - For bildetilkobling til TV, projektor eller AV forsterker.
- iLink audio utgang - For tilkobling til ekstern DVD-Audio/SACD dekoder.
- DVI utgang - For digital tilkobling til TV/projektor.
- HDMI utgang - For digital tilkobling til TV/projektor/forsterker.
For å lære mer om de forskjellige tilkoblings typene kan du ta en titt på Hjemmekino.no's inngangs/utgangsguide
Den første DVD opptakeren ble lansert i Desember 1999 i Japan til en pris på ca 20.000,- kr. Den første opptakeren kom i salg Norge i 2001. Siden den gang har prisene stupt og de rimeligste opptakerne ligger på ca 1.500,- (juli 2005)
Funksjonene på DVD-opptakerne varierer sterkt. De aller fleste har innebygd TV tuner slik at man kan ta opp TV program direkte. I tillegg så har noen inngang for digitale videokamera(DV inngang) for direkte opptak uten analog tap. Noen har også innebygd harddisk slik at du kan mellomlagre opptak på harddisk. Dette gjør at man slipper og brenne på plater ved opptak av ting som skal slettes etter gjennomsyn.
Opptaksfunksjoner
Det som avgjør hvor god en DVD opptaker er hvor god selve opptaksfunksjonene fungerer. Her er det også store variasjoner. På harddiskopptakerne er det ofte mulig å spille av begynnelsen av opptaket samtdig som man tar opp slutten. Dette kalles ofte timeshift funksjon. Denne funksjonen er også vanlig på DVD-RAM og på noen opptakere som bruker DVD-R. Noen opptakere har desverre ikke denne muligheten noe som reduserer brukervennligheten og nytten betraktelig.
Tilkoblinger
Av utganger har man samme utvalget som DVD spillerne. I tilegg har man rekke innganger som gir mulighet for tilkobling av ekstern utstyr.
- SCART inngang - For tilkobling av videospiller eller tuner/dekoder
- S-Video inngang - For opptak fra f.eks videokamera
- Kompositt utgang - For opptak fra f.eks videokamera
- Audio inngang - For analog lydtilkobling til TV eller AV forsterker.
- Komponent inngang - For bildetilkobling til TV, projektor eller AV forsterker.
- iLink inngang/utgang - For tilkobling til digital videokamera/pc
Våre anbefalinger
Valg av DVD spiller og opptaker avhenger veldig av ditt eget behov og hvilket utstyr man skal koble det til. Det er f.eks liten vits å investere 10.000 i en DVD spiller som kun skal kobles til vanlig TV og man har heller ikke bruk for 400 GB harddisk på opptakeren hvis man bare skal kopiere noen gamle VHS over på DVD. Vi anbefaler derfor tenke gjennom dine behov for å deretter prøve å orientere deg om utvalget som tilfredstiller behovene. Hjemmekino.no har store databaser over spillerne på markedet, og i disse databasene kan du selv finne spillerene som tilfredstiller kravene. Databasen for DVD spillere finner du her og databasen for DVD-opptakere finner du her.
Vi anbefaler også å spørre i vårt forum hvor du finner svært mange kunnskapsrike personer. Forumet for DVD spillere og opptakere finner du her.