Logo

Dolby Pro Logic

I 1987 kom gjennombruddet som i ettertid må sies å være starten på dagens store interesse for hjemmekino og flerkanals lyd.

Dette året kom den førsteprosessoren med aktiv logikk, det samme systemet som Dolby Stereo filmlyd - prosessorer bruker. Derfor ble denne prosessoren kalt Dolby Pro Logic. Denne prosessoren kan dele stereosignalet i fire kanaler: venstre, høyre, senter og surround. Akkurat som den lyden du kjenner fra kinoen. Dolby Pro Logic surround lyd er den suverent mest brukte teknikken for surround lyd. Faktisk frem til 1992 fantes det ingen andre teknikker, da den første filmen med Dolby Digital kom på markedet.

Dolby Pro Logic (Dolby Surround) lyd er tilgjengelig fra alle stereokilder som videospillere, laserdiskspillere, DVD spillere, parabolanlegg, cd - spillere og multimedia maskiner. Dolby Pro Logic er det eneste surround systemet som overføres med analoge TV-sendinger.

Teknikken bak Dolby Surround - lyden er at man koder inn 4 lydkanaler inn på de 2 vanlige stereosignalene.

Skal man da få gjengitt flerkanals - lyden må man ha en Dolby Pro Logic prosessor, som dekoder lyden igjen til 4 kanaler. I Dolby Pro Logic systemet fordeles lyden slik:

Til senterhøyttaleren går stemmer, og det som foregår midt i bildet. Til høyre og venstre frontkanal går lyden til det som foregår på siden av bildet, og bassen, og til bak - høyttaleren går en mono kanal for gjengivelse av omgivelses - lyd, og lydeffekter. Frekvensgangen til bak - kanalene er i tillegg noe begrenset. Frekvensgangen er fra ca 150Hz til 7-8000 kHz.

Stort sett alle filmene fra midten av 1980 - tallet er innkodet med Dolby surround lyd. I dag er det som regel brukt en Digital Surroundlyd format i tilegg for å oppnå diskret 5.1 eller 7.1 lyd.

Dolby Pro Logic II
I 2000 lanserte Dolby et nytt oppgradert analog lyddekodingssystem: Dolby Pro Logic II. Bakgrunnen for dette var at Dolby ønsket å kunne tilby et bedre system for alle de analoge lydkilden og digitale kilder kodet med Dolby Pro Logic eller vanlig stereosignal.. For selv om Dolby Digital har gjort sin inntreden i de tusen hjem via DVD, så er det fortsatt slik at TV sendinger både via digalt bakkenett og parabol, musikk på CD, radiosendinger enten er vanlig stereosignal eller stereosignal med innkodet Dolby Pro Logic signal. For å minske forskjellen mellom disse lydsporene og Dolby Digital fra DVD så konstruerte de (sammen med James Fosgate) et analogt-lydsystem med bedre separasjon mellom kanalene, stereo surround kanaler og bedre egnet for flerkanals gjengivelse av stereomusikk. Dolby Pro Logic II er en dramatisk forbedring av Dolby Pro Logic og egner seg mye bedre til flerkanals musikklytting og gir merkbart bedre gjengivelse av Dolby Pro Logic lydspor. Siden den tid har alle hjemmekinoforsterkere vært utstyrt med Dolby Pro Logic II dekoding.

Dolby Pro Logic IIx
Dolby Pro Logic IIx er en oppgradert versjon av Dolby Pro Logic II som gir 7.1 eller 6.1 gjengivelse av stereolyd eller 5.1 digital lyd.

7.1 lydoppsett
I Motsetning til andre lydsystemer er ikke disse ekstrakanalene kodet inn sammen med resten av lyden.

Dolby Pro Logic IIz
Dolby Pro Logic IIx er en oppgradert versjon av Dolby Pro Logic II som gir 7.1 eller 6.1 gjengivelse av stereolyd eller 5.1 digital lyd.

Annonse