Star Wars er kjent som den første filmen med moderne kinolyd: Dolby Stereo. Star Wars ble utgitt i 1977.
THX er ikke et lydsystem som Dolby Pro Logic, Dolby Digital eller DTS. THX er derimot en rekke krav som stilles til alle leddene i hjemmekino- anlegget, fra avlesing av lyden på filmkilden, til akustikken i rommet.
Regissøren av Star Wars, George Lucas (bildet øverst) innså at lyden betydde minst 50% av filmopplevelsen, så han leide inn Tomlinson Holman (bildet nr 2) for å undersøke teknologien bak filmlyden for å forbedre lyden på filmer. Etter å ha forbedret det svakeste leddet som var miksestudioene, innså George Lucas at det var selve lyden i de mange kinosalene som var det største problemet. Han ga derfor Tomlinson Holman, som tidligere var teknisk direktør ved Lucasfilm, i oppgave å fastsette en kvalitetsstandard for kinolyd. Resultatet ble en egen standard for lyden i kinosalen med betegnelsen THX-sound-system. Dette systemet ble utviklet i 1982. Tidsnok til premieren til Star Wars-filmen "The Return of the Jedi". En kinosal som er THX-godkjent holder derfor en rekke krav som sikrer god lyd. Colosseum i Oslo er verdens største THX kino.
I 1985 startet Lucasfilm forskningen på gjengivelsen av filmlyd i hjemmene. Hollywood hadde annonsert at flere mennesker så film på video, enn på kino. Grunnen til at denne forskningen startet, var at Tomlinson Holman, som hadde jobbet med lydsporet til filmen "Indiana Jones And The Temple Of Doom", spilte av Laserdisc utgivelsen av denne filmen på sin egen hjemmekino. Da han spilte av lyden fra LaserDisc-platen, var hans første oppdagelse at han syntes at lyden var for lys. Det var altså for mye diskant i lydbildet i forhold til det han var vant med fra kinosalen. I tillegg syntes han at lyden fra de to surroundhøyttalerne ikke var diffus nok, sammenlignet med de store surroundsystemene som brukes i kinosalene. Tomlinson Holman tok derfor med seg LaserDisc-platen i miksestudioet for en sammenligningstest mellom LaserDisc-platen og den originale lyden.
Overraskende nok hørtes de helt identiske ut. Konklusjonen ble at det var de ulike akustiske forholdene i en stor kinosal/miksekino og et mindre rom, som var årsaken til den overdrevne diskanten. Konklusjonen ble derfor at det var fullt mulig å få et hjemmekinosystem til å høres identisk ut med lyden i kinosalen.
Med dette som utgangspunkt fikk han George Lucas` støtte til også å lage en kvalitetsstandard for hjemmekinolyd. Resultatet ble Home THX. Det var særlig fire faktorer som Tomlinson Holman la vekt på under utviklingen av Home THX: tydelig dialog, en jevn frekvensrespons over hele frekvensspekteret, nøyaktig plassering av de ulike lydene i lydbildet, og evnen til å gjengi en høy lydstyrke uten forvrengning med realistisk lydgjengivelse av alt fra visking til eksplosjoner (høy dynamikk). Home THX standarden fastsetter derfor strenge minimumskrav til equalisere. DVD spillere, forsterkere, høyttalere, kabler, surroundprosessorer og Laserdiss-spillere som er godkjent for bruk i et Home THX system.
I utgangspunktet så var Home THX standarden utviklet for Dolby Pro Logic system, men ble i 1994 oppgradert til å kunne brukes med 5.1 lydsystem som Dolby Digital og DTS. I 1999 ble Home THX standarden utvidet med EX dekoding som gir en senter bakkanal til 5.1 systemer. Siden 1998 har Home THX standarden var delt i to grupper: THX Select og THX Ultra. Forskjellen er kravene som settes til utstyret. I 2001 ble standarden utvidet med THX ultra 2 som blant annet skal sikre korrekt 8 kanals gjengivelse av alle typer filmer og musikk..
Lucasfilm produserer ikke noe utstyr selv, men lisensierer teknologien bak Home THX til elektronikk- produsenter, samtidig som de tester og godkjenner hvert enkelt produkt. Hensikten er å oppnå en perfekt lydgjengivelse og en høy grad av kompatibilitet mellom THX-produkter fra ulike produsenter.