Logo

DLP-projektorer

En annen populær teknologi som brukes i hjemmekinoprojektorer er DLP teknologien utviklet av Texas Instruments. 

DLP teknologien baserer seg på bruk av mikroskopiske speil og refleksjon. Istedenfor at man har et elektronisk panel som blir gjennomlyst har man en liten elektronisk brikke (DMD) som blir belyst av en kraftig pære. På denne brikken befinner det seg tusenvis av bitte små speil som reflekterer lyset ut til en linse som prosjekterer lyset på et lerret. Disse speilene vris slik at lys enten reflekteres mot linsen eller vekk fra linsen. Et speil kan vris flere tusen ganger i sekundet. Andelen av tid hvor lys reflekteres til linsen avgjør hvilken gråtone bildet får.

Fargene blir tilsatt ved bruk av et fargehjul som inneholder rød, grønn og blå. Dette hjulet roterer mellom lyspæren og DMD brikken og ved å vri speilene alt etter hva man viser, klarer projektoren å tilsette rette farger til bildet. På dyrere DLP projektorer bruker man 3 DMD brikker og et prisme for å oppnå farger.



Fordeler med DLP-projektor
Det er en rekke fordeler med DLP-projektorer som gjør disse populære til hjemmekinobruk. Pga. at DLP projektorer under ca 200.000 kr bruker kun en DMD brikke er det mulig å lage dem svært kompakte. Pga. den utrolige lille avstanden mellom speilene på DMD brikken, og det enorme antall speil (opptill 1.3 millioner) gjør at man slipper det velkjente rutemønsteret(screendoor) som LCD projektorer har. Prisene på de rimeligste DLP-projektorene har falt mye de siste årene, og man får nå HD-ready hjemmekino DLP-projektorer ned mot kr 4.000,- og Full-HD projektorer for ned mot 6000,-, noe som gjør at det er en aktuell kandidat for de fleste lommebøker hvis man prioriterer rett.

En annen fordel med DLP er at DMD brikken ikke slites over tid som LCD gjør. Dette kommer blant annet av at varmen fra pæren reflekteres og ikke absorberes som på LCD projektorer. DLP er også den eneste projektoren hvor man kan kjøre 100% digital hele veien fra kilde til lerret.

Når det gjelder skarphet har 1-chip DLP projektorer også en stor fordel. Dette fordi at man ikke får problemer med at de tre brikkene ikke blir 100% likt plassert i forhold til hverandre som kan være et problem på LCD og LCOS projektorer.

Hurtigheten til DLP brikken er også en stor fordel når det gjelder 3D. Grunnet den svært høye frekvensen speilene jobber med er det mulig å få et bilde uten 3D Ghosting. (skyggebilder)

Regnbuer og andre ulemper med DLP-projektorer
Det er stort sett kun en spesiell ulempe med DLP-projektorer. Dette er hva man kaller "Regnbueffekten" eller RGB flimmer. Dette er en fargeforstyrrelse noen mennesker opplever ved å se på en DLP projektor med 1 DMD brikke. Denne forstyrrelsen oppleves som en slags fargeskygge rundt objekter hvis man endrer fokus fra en del av skjermen til en annen del av skjermen, eller på objekter som er i bevegelse. Den kan også oppleves når man leser teksting. Denne effekten kommer pga av måten 1-brikke DLP-projektorene er bygd opp.

Dette skjer på grunn av at fargene blir generert ved forskjellig tidspunkt ved bruk av fargehjul. Det er mest merkbart på lyse objekter i bevegelse mot mørk bakgrunn. Nedenfor ser du et bilde som prøver å illustrere effekten.

Disse problemene minimeres ved bruk av hurtige fargehjul, eller fargehjul med flere fargesegmenter. Projektorer med 3 DMD brikker har ikke fargehjul og dermed ingen "regnbueeffekt". Det er ikke så mange som er følsomme for denne effekten, men de som er, opplever "Regnbueffekten" som forstyrrende. Enkelte er så plaget av dette at de ikke klarer å se film på DLP projektorer.

Som LCD-projektorer er DLP-projektorer avhengig av en vifte for å kunne kjøle ned pæren i projektoren for å unngå at den blir for varm. Dette skaper dessverre noe støy. Det er stor forskjell på hvor mye de enkelte projektorene støyer så hvis det er mulig bør du teste dette før eventuellt kjøp.

Hvilken oppløsning har DLP projektorer
DMD brikkene finnes i en rekke forskjellige oppløsninger. Oppløsningen og format som er i bruk på DLP projektorer i salg er følgende.[navn på DMD brikke]

  • 800 x 600 4:3 (800 x 450 ved 16:9)
  • 1024 x 768 4:3 (1024 x 576 ved 16:9)
  • 854 x 480 16:9 (640 x 480 ved 4:3)
  • 1024 x 576 16:9 (768 x 576 ved 4:3)[Matterhorn]
  • 1280 x 720 16:9 (960 x 720 ved 4:3)[HD2, HD2+]
  • 1280 x 768 16:9 (1024 x 768 ved 4:3)[HD2, HD2+]
  • 1920 x 1080 16:9 (1440 x 1080 ved 4:3)[HD2, HD3]
Se projektordatabasen for en full oversikt over DLP-projektorer for hjemmekinobruk.

DLP projektorer med LED lampe
Den italienske produsenten SIM2 lanserte i 2009 en DLP projektor med et nytt revolusjonerende design. For å slippe fargehjulet ble den vanlige lampen erstattet av 3 LED lamper i fargene rød, grønn og blå. LED lamper har den egenskapen at de kan tennes/slukkes svært mange ganger i sekundet uten at det går utover levetiden til lampen. Ved å tenne/slukke de forskjellige fargene klarer man å generere et bilde bestående av alle nødvendige farger. LED lamper er også langt mer energieffektiv og avgir dermed langt mindre varme enn tradisjonelle pærer. Dette reduserer behovet for kjøling. Denne projektoren er svært kostbar (ca 150.00,-), men man kan anta at man fremover vil se flere produkter basert på samme teknikk.

Annonse